Nov spletni obrazec za opis raziskave v ADP

Pišeta: Brigita Bočkaj in Maja Dolinar

Slika 1: Spletni obrazec OPIS RAZISKAVE

V Arhivu družboslovnih podatkov smo posodobili obrazec za opis raziskave, ki ga mora izpolniti vsak raziskovalec, ki želi svojo raziskavo vključiti v Katalog ADP (za podrobnosti glej Postopek predaje). Prenove smo se lotili med drugim tudi v luči razvoja  Politike dolgotrajne hrambe v ADP (2017) in pridobitve osnovnega certifikata zaupanja vrednih arhivov CoreTrustSeal.

Obrazec smo posodobili v skladu z naborom metapodatkovnih standardov, ki smo ga znotraj konzorcija CESSDA ERIC razvili v okviru projekta CESSDA Metadata Management (CMM) (2015-2017). Nabor vključuje osrednji metapodatkovni model v skladu s specifikacijo DDI in nadzorovano besedišče za izbrana metapodatkovna polja, ki upošteva delo DDI skupine za nadzorovano besedišče (glej Nadzorovana besedišča DDI).

Ker želimo našim raziskovalcem čim bolj olajšati predajo potrebne dokumentacije za prevzem raziskave v ADP, smo pripravili spletno verzijo Opisa raziskave, ki omogoča hitro in enostavno vnašanje podatkov, potrebnih za razumevanje podatkovne datoteke in spremljajočih gradiv predane raziskave. Obrazec je raziskovalcem na voljo preko aplikacije 1ka, za njegovo izpolnjevanje pa je potrebno pridobiti unikatno geslo za posamezno raziskavo, ki vam ga v začetnem procesu predaje posreduje ADP. Tako lahko  spletni obrazec enostavno delite s svojimi sodelavci, ki so sodelovali pri dotični raziskavi, zaradi česar je izpolnjevanje še hitrejše in bolj učinkovito.

Čeprav priporočamo in spodbujamo izpolnjevanje obrazca preko spleta, ga lahko še vedno tudi prenesete v pdf formatu na svoj računalnik, izpolnite ter varno predate preko oblaka, skupaj z ostalimi gradivi.

Prejšnji članek

Vrednote v prehodu XI

Naslednji članek

Napredne raziskovalne metode: Kako analizirati družbene procese?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja