Domov » blog, stroka

Foster Book Sprint: Razglednica iz Hannovra

14 February 2018 Brez komentarjev Sergeja Masten

V tednu “Love Data Week” (12. – 16. 2. 2018) pod okriljem programa Foster Open Science poteka t.i. FOSTER Book Sprint. Organizatorji so med številnimi prijavljenimi izbrali 14 ekspertov ter jih povabili, da skupaj napišejo knjigo, ki bo v pomoč pri izvajanju usposabljanj na temo odprte znanosti.

Foster Open Science Sprint Book, 2018

Srečanje poteka v Hannovru, Nemčija, natančneje v Narodni znanstveni in tehniški knjižnici  (Technische Informationsbibliothek – TIB). Med udeleženci iz Španije, Portugalske, Nizozemske, Norveške, Nemčije, Madžarske, Grčije, Avstrije, Švice in ZDA, je tudi udeleženka iz Slovenije, sodelavka ADP.
Predstavniki nemškega TIB, organizatorji FOSTER Book Sprint-a, so poskrbeli za pristop in orodja, ki udeležencem omogočajo kolektivno delo.
Prvi dan srečanja so avtorji s skupnimi močmi opredelili, da želijo napisati priročnik za bodoče izvajalce usposabljanj na temo odprte znanosti. V nadaljevanju so pripravili izbor tem, ki bodo v pomoč tako pri razumevanju pojmov odprte znanosti, kot tudi za pripravo in izvedbo izobraževalnih aktivnosti, ki naj bodo v pomoč pri doseganju ciljev odprte znanosti.

Drugi dan srečanja so se avtorji poglobili v izoblikovanje poglavij ter se individualno lotili pisanja posameznih podpoglavij. Po potrebi se posvetujejo, izmenjajo stališča, dopolnijo vsebine… Pred njimi sta še dva dneva namenjena pisanju in veliko nerešenih vprašanj in dilem, kako zagotoviti, da bo priročnik zadostil izhodiščnim potrebam. Odprta znanost namreč obsega zelo širok nabor vsebin, pa tudi različne deležnike (raziskovalci, podpora znanosti, financerji, državljanska znanost).

Foster Open Science Sprint Book, 2018

Sicer pa ta hip, ko besedilo nastaja, v Hannovru zahaja zimsko sonce in na park ne daleč od knjižničnih oken riše prelepe večerne podobe. Toda za odprto znanost se je vredno boriti, avtorji vztrajno, brez premora nadaljujejo z delom…

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>