Delavnica konzorcija CLARIN za novince

4. in 5. decembra 2018 je v Utrechtu, na Nizozemskem, potekala delavnica CLARIN, namenjena novim in že pridruženim članicam, ki bodo v prihodnjem letu aktivno sodelovale v konzorciju. CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) je evropska raziskovalna infrastruktura za jezikovne vire in tehnologijo, organizirana kot konzorcij. Namenjena je strokovnjakom, raziskovalcem in študentom vseh disciplin, zlasti humanističnih in družboslovnih ved.

Razglednica iz Utrechta: Domtoren, najvišji cerkveni stolp na Nizozemskem (112,5 m) (Foto: Gregor Žibert)

Srečanja sta se poleg predstavnikov CLARIN, ter 10 evropskih držav, udeležila tudi Izrael in Južna Afrika. Delavnice se je iz Arhiva družboslovnih podatkov (ADP) udeležil sodelavec Gregor Žibert.

CLARIN omogoča brezplačen dostop do digitalnih jezikovnih virov, tehnologije ter strokovnih vsebin. Spletno okolje vsebuje jezikovne aplikacije in napredna orodja za računalniško obdelavo evropskih jezikov. Članica konzorcija CLARIN je tudi Slovenija (CLARIN.SI), kjer deluje Slovenska raziskovalna infrastruktura za jezikovne vire in tehnologijo.

Namen decembrske delavnice je bil obravnavati vidike vzpostavitve novih nacionalnih konzorcijev, vključno s tehničnimi centri, in izmenjati znanje, izkušnje ter dobre prakse pri delu z jezikovnimi viri in tehnologijami. Izpostavljamo teme predstavitev:

  • vzpostavitev nacionalnega konzorcija (predavateljica Bente Maegaard),
  • vzpostavitev CLARIN tehničnega centra (repozitoriji, orodja, metapodatki, virtualni jezikovni observatorij (VLO), ocenjevanje) (predavatelj Dieter Van Uytvanck),
  • strokovnjaki, ki bodo potrebni za delovanje nacionalnega konzorcija (predavateljica Bente Maegaard),
  • pravna vprašanja, izgradnja infrastrukture zaizmenjavo znanja na nacionalni ravni, vključevanje raziskovalcev (predavateljica Franciska de Jong),
  • CLARIN sporazum, ocena stroškov članstva (predavateljica Bente Maegaard).

V ADP aktivno preučujemo možnosti vzpostavitve CLARIN (B) tehničnega centra.

Predstavitve iz delavnice so na voljo na spletni strani dogodka.

O CLARIN.SI še podrobneje na blogu ADP.

Prejšnji članek

Uporabniška izkušnja sekundarne rabe podatkov: Samozaposlene ženske v neoliberalnem kapitalizmu

Naslednji članek

Raziskava o zdravju, procesu staranja in upokojevanju v Evropi – SHARE

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja