ADP prejel certifikat CoreTrustSeal

S ponosom sporočamo, da je Arhiv družboslovnih podatkov konec januarja 2018 prejel osnovni certifikat zaupanja vrednega podatkovnega arhiva CoreTrustSeal. Pridobljeni certifikat potrjuje, da je ADP skladen s smernicami CoreTrustSeal različico 2017-2019, ki jih je določil odbor CoreTrustSeal.

CoreTrustSeal ponuja vsem zainteresiranim podatkovnim repozitorijem certifikacijo osnovnega nivoja, ki temelji na katalogu in postopkih DSA-WDS zaupanja vrednih podatkovnih repozitorijev. Ta univerzalni katalog zahtev odraža temeljne značilnosti zanesljivih podatkovnih repozitorijev in je vrhunec prizadevanj sodelovanja med DSA in WDS pod okriljem Research Data Alliance za združitev certifikatov njihovih podatkovnih repozitorijev.

S pridobitvijo certifikata CoreTrustSeal se je ADP kot edini v Sloveniji pridružil 14 podatkovnim repozitorijem na svetu, ki so do sedaj uspela pridobiti omenjeni certifikat, med katerimi so poleg ADP tudi 4 članice CESSDA ERIC.

Pridobitev certifikata je rezultat nekajletnega trdnega in uspešnega prizadevanja celotnega strokovnega osebja ADP, da podrobno določi in opiše svoje delovne postopke, da bodo le-ti v skladu z 16 smernicami zaupanja vrednih arhivov CoreTrustSeal, ter da vzpostavi ustrezno tehnično in strokovno infrastrukturo, ki podpira temeljno poslanstvo dolgotrajne digitalne hrambe ADP, to je trajnostno zasnovano zagotavljanje in promocija ciljnim uporabnikom namenjenih storitev prevzema, shranjevanja in dostopa do kakovostnih in za različne namene uporabnih raziskovalnih podatkov s področja družboslovja iz Slovenije in širše.

Pridobljeni certifikat CoreTrustSeal zagotavlja, da je ADP zaupanja vreden arhiv, kar je pomembno predvsem v luči politike odprtih podatkov in upravljanja podatkov, ki zahtevajo dolgoročno shranjevanje in dostopnost podatkov. Če želimo namreč omogočiti izmenjavo podatkov, jih moramo shraniti v zaupanja vreden podatkovni repozitorij. Podatke, ki jih ustvarijo in uporabljajo raziskovalci, je treba upravljati, kurirati in arhivirati tako, da ohranijo začetno naložbo v njihovo zbiranje. Raziskovalci morajo biti prepričani, da podatki, shranjeni v arhivih, ostanejo koristni in smiselni v prihodnosti. Nacionalni in mednarodni financerji raziskav vedno bolj zahtevajo stalni dostop do podatkov, ki so jih ustvarili projekti, ki jih financirajo, in to je postalo pomemben element v načrtih ravnanja z raziskovalnimi podatki. Čedalje več financerjev zdaj določa, da morajo biti podatki, ki jih financirajo, deponirani v zaupanja vrednem repozitoriju. Certificiranje je tako pomemben prispevek k zagotavljanju zanesljivosti in trajnosti podatkovnih zbirk in s tem možnosti za izmenjavo podatkov v daljšem obdobju čas.

S pridobitvijo certifikata CoreTrustSeal ADP svojim uporabnikom in njihovim financerjem dokazuje, da ga je neodvisni organ ocenil in potrdil njegovo zanesljivost.

Prejšnji članek

Študentska feministična društva v Združenem kraljestvu

Naslednji članek

Foster Book Sprint: Razglednica iz Hannovra

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja