Statistični dan 2017

DSC_1144
Slika 1: Kongresni center Brdo

V torek, 24. januarja, je na Brdu pri Kranju potekal Statistični dan 2017: Lačni podatkov? Statistika o hrani, ki sem se ga udeležila kot sodelavka ADP. Po uvodnem nagovoru (na voljo video v dolžini 10:03) Matevža Brena, predsednika Statističnega društva Slovenije, in Genovefe Ružić, direktorice Statističnega urada RS, sta sledili dve okrogli mizi, na katerih so priznani slovenski strokovnjaki razpravljali o proizvodnji hrane in skrbi za prehransko varnost ter o podatkih na področju prehranske verige.

Prvo okroglo mizo (video Učinkovita proizvodnja in gospodarna poraba hrane, 2:15:55) je vodil Luka Juvančič (Biotehniška fakulteta UL), razpravljavci pa so bili Branko Ravnik (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – KGZS), Anka Lipušček Miklavčič (Mlekarna Planika Kobarid), Urška Zgojnik (Društvo Ekologi brez meja), Matej Gregorčič (Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ), Jože Verbič (Kmetijski inštitut Slovenije) in Tadeja Kvas Majer (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano). V razpravi so izpostavili podatek, da se je v zadnjih desetih letih delež kmetijskih zemljišč v ekološki obdelavi povečal za 3 odstotne točke. Predstavnik KGZS je poudaril, da je proizvodnja hrane v Sloveniji visoko kakovostna, vendar je predstavnik NIJZ izpostavil problem, da Slovenci veliko posegajo po nezdravih prehranskih izbirah ter da se trend ne izboljšuje, razen pri otrocih. Predstavnica Ekologov brez meja pa je opozorila, da odvržemo vedno več in več hrane.

C278ok4WgAAsdCv
Slika 2: Obstoječi podatki in nove potrebe po podatkih na področju prehranske verige

Za statistike je bila bolj zanimiva druga okrogla miza (video Obstoječi podatki in nove potrebe po podatkih na področju prehranske verige, 1:49:16), ki jo je vodil Jože Podgoršek (Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano). Prvi razpravjalec je bil dr. Miroslav Rednak (Kemijski inštitut Slovenije – KIS), ki na Oddelku za ekonomiko kmetijstva na KIS pokriva področje analitike in je predstavil sodelovanje pri prilagajanju slovenske statistike standardom EU glede prehranskih bilanc in ekonomskih računov za kmetijstvo. Za njim je besedo dobila mag. Mateja Kovač (Urad RS za makroekonomske analize in razvoj), katere delo je usmerjeno v analiziranje in napovedovanje tekočih in razvojnih gospodarskih gibanj v dejavnosti kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Nato je novinarka Maja Prijatelj Videmšek (Delo) izpostavila, da manjkajo podatki za bolj specifične teme, kot na primer, kaj določa ceno hrane na naših krožnikih. Dr. Renata Karba (Umanotera) je v razpravi opozorila na problematiko prehranske suverenosti. Naslednji razpravljalec je bil Primož Marolt (Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo), ki na Statističnem uradu RS sodeluje v delovni skupini za odpadke in odpadno hrano ter pri projektu donirane hrane pomoči potrebnim v okviru evropskega projekta Fusion. Na inšpektoratu statistične podatke uporabljajo za ocene tveganj in načrtovanje programa dela. Zadnja razpravljalka pa je bila Barbara Kutin Slatnar (Statistični urad RS), ki v Sektorju za okoljske statistike vodi  Oddelek za statistike kmetijstva, gozdarstva, ribištva in lova ter sodeluje pri pripravi metodologije za izvajanje raziskovanj in zagotavljanje statistik s tega področja. V razpravi je izpostavila, da je zagotavljanje osnovnih podatkov za spreminjajoča se področja, kot sta okolje in kmetijstvo, velik izziv.

Priznanja
Slika 3: dr. Janez Stare utemeljuje Blejčevo priznanje, ki ga je prejel dr. Andrej Blejec (leva slika), dr. Matevž Bren pa priznanje za odličnost statističnega poročanja v medijih, ki ga je prejela dr. Mojca Vizjak Pavšić (desna slika).

Po okroglih mizah je sledila še podelitev priznanj Statističnega društva Slovenije. Blejčevo priznanje je prejel prof. dr. Andrej Blejec (levi del slike na levi). Priznanje za odličnost statističnega poročanja je prejela novinarka Dela dr. Mojca Vizjak Pavšič (desni del slike na levi). Častna članica društva pa je posthumno postala prof. dr. Blaženka Košmelj.

To je bil že četrti Statistični dan organiziran v tej obliki – pred tem je bil na Brdu pri Kranju organiziran v letih 2013, 2014 in 2015. Pred tem so to bili Statistični dnevi.

Prejšnji članek

Okrogla miza: Etika v znanosti s poudarkom na varstvu osebnih podatkov

Naslednji članek

Podatki ADP na Metini listi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja