Domov » blog

Raziskave o hrani s Finske in Slovenije

10 July 2017 Brez komentarjev sonjab

Finska kulinarika še pred kratkim ni bila deležna kakšne posebne pozornosti, to pa se spreminja z rastjo zanimanja za preprosto, svežo in lokalno proizvedeno hrano, pravi Kaisa Järvelä iz finskega arhiva družboslovnih podatkov (FSD). Ker se v FSD bolj kot s kuhanjem ukvarjajo z raziskovalnimi podatki, so tujim raziskovalcem postregli z nekoliko drugačnim menijem.

Pripravili so nabor raziskav, ki pričajo o prehranjevalnih navadah, dietah in prehrani Fincev, pa tudi nasploh o tem, kako Finci vidijo hrano in kako se odločajo zanjo. Na spletni strani FSD najdete sklop raziskav na temo »Podatki o hrani«. Izbrali so takšne, ki so na voljo v angleškem jeziku in tako dostopne tudi tistim, ki finsko ne znamo.

Ob tej priložnosti pa vam v ADP dajemo nekaj namigov o raziskavah iz kataloga ADP, ki se celoviteje ali samo delno dotikajo vprašanj prehranjevalnih navad Slovencev:

“Torta” po finsko (vir: Teemu Rajala, CC BY 2.5)

  • Toš, N., in drugi (2002). Slovensko javno mnenje 2001/3: Raziskava o zdravju in zdravstvu IV. in Raziskava o obrambi in varnosti [podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: SJM013.
  • Luthar, B. (2006). Življenjski stili v medijski družbi 2001 [podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: STILI01.
  • Vukovič, A., in drugi (2002). Študentska košarica: Socio-ekonomski položaj študentov na Univerzi v Ljubljani [podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: STUDKO01.
  • Kos, D., in Tivadar, B. (2002). Prehranjevalne navade v Sloveniji [podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: PREHRA00.
  • Statistični urad Republike Slovenije (2002). Anketa o porabi v gospodinjstev 1998-2000 [podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: APG00.
  • Toš, N., in Grizold, A. (2000). Slovensko javno mnenje 1999/2: Stališča o zdravju in zdravstvu III in Mednarodna raziskava o kakovosti življenja [podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: SJM992.
  • Kos, D., in drugi (2001). Družbena prehrana, 1981 – 1983 [podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: DRPREH81.

Za več raziskav prebrskajte katalog ADP:

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>