Okrogla miza: Etika v znanosti s poudarkom na varstvu osebnih podatkov

V okviru praznovanja 50 let raziskovanja na FDV in 55 let delovanja FDV smo 12. januarja 2017 priredili okroglo mizo z naslovom »Etika v znanosti s poudarkom na varstvu osebnih podatkov«. Pobudo za okroglo mizo smo dali v ADP, kjer se dnevno srečujemo z vprašanji varstva osebnih podatkov z vidika dolgotrajne rabe raziskovalnih podatkov in omogočanja dostopa do njih. Povezava do poročila z okrogle mize je objavljena na koncu tega zapisa.

Varstvo osebnih podatkov v Sloveniji ureja Zakon o varstvu osebnih podatkov. V prihodnjih mesecih, najkasneje pa do maja 2018, bo slovenska zakonodaja zaradi nove Splošne uredbe (EU) o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov podvržena spremembam, ki bodo posredno in neposredno vplivale tudi na raziskovalno dejavnost.

Uredba nalaga nove in strožje predpise za zbiralce in obdelovalce podatkov ter nove, dodatne pravice za posameznike. Na več mestih sicer uvaja možno izjemo za raziskovalne namene, vendar državam članicam dopušča, da to uredijo s svojo zakonodajo. Ker je do sprejema nove zakonodaje le še dobro leto dni, se mora zainteresirana javnost čim prej opredeliti do uredbe in po potrebi vplivati na posebnosti oz. izjeme v nacionalni zakonodaji. Iz uredbe izhaja več odprtih vprašanj, ki bodo lahko vnaprej določila omejitve ali priložnosti za raziskovanje, kot na primer zbiranje in obdelava posebnih vrst podatkov, informiranje posameznika o namenih zbiranja podatkov v raziskovalne namene, vprašanje posameznikove privolitve k zbiranju podatkov, možnosti arhiviranja raziskovalnih podatkov, izvajanje ustreznih varnostnih in zaščitnih ukrepov v procesu zbiranja, obdelave in shranjevanja podatkov.

Dogodek je potekal v Veliki dvorani FDV (foto: FDV)
Dogodek je potekal v Veliki dvorani FDV (foto: FDV)

To so bila izhodišča za razpravo, ki jo je vodila dr. Sonja Bezjak iz Arhiva družboslovnih podatkov. S svojimi prispevki pa so aktivno sodelovali:

  • zn. sod. dr. Brina Malnar, Center za raziskovanje javnega mnenja, FDV
  • red. prof. dr. Grega Repovš, Komisija za etična vprašanja, Filozofska fakulteta UL
  • doc. dr. Janez Štebe, Arhiv družboslovnih podatkov
  • red. prof. dr. Franc Mali, FDV
  • Peter Pavlin, Direktorat za zakonodajo s področja pravosodja, Ministrstvo za pravosodje
  • dr. Meta Dobnikar, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Sektor za znanost

Dr. Brina Malnar, dr. Grega Repovš in dr. Franc Mali so kot raziskovalci in člani etičnih  komisij v tej luči osvetlili posebnosti raziskovalnega procesa. Dr. Janez Štebe je kot predstojnik Arhiva družboslovnih podatkov osvetlil vidik dolgotrajne skrbi za dostop do podatkov. Z nami pa sta bila tudi dr. Meta Dobnikar, predstavnica pristojnega MIZŠ in Peter Pavlin iz Ministrstva za pravosodje, ki je sodeloval pri oblikovanju uredbe EU o varstvu podatkov ter prilagajanju slovenske zakonodaje.

Dogodka so se udeležili številni raziskovalci in raziskovalke s FDV, predstavniki ARRS in ministrstev ter nekateri predstavniki drugih fakultet.

Z okroglo mizo smo v raziskovalni skupnosti sprožili razpravo o priložnostih in tveganjih, ki jih za raziskovanje prinaša nova uredba oz. zakonodaja, pa tudi spodbudili pretok informacij, izkušenj in znanj med raziskovalno skupnostjo, ARRS in pristojnimi ministrstvi. Na okrogli mizi je ADP tudi podal predlog, da bi se oblikovala delovna skupina, ki bi v prihodnjih mesecih spremljala področje in predlagala spremembe. Govorci in predstavnika ministrstev so se strinjali o smiselnosti oblikovanja take delovne skupine. Ali bo do oblikovanja delovne skupine res prišlo, pa je odvisno od zainteresiranosti predstavnikov raziskovalne skupnosti. Če vas zanima sodelovanje, nam pišite na arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Poročilo oz. povzetki z okrogle mize do dostopni tukaj.

Prejšnji članek

Sindikalno gibanje v Sloveniji od osamosvojitve do danes

Naslednji članek

Statistični dan 2017

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja