Odprto, če je mogoče. Zaščiteno, če je potrebno. Raziskovalni podatki iz DANS

Povzeto po izvirniku, objavljenem na CESSDA ERIC.

Konzorcij CESSDA ERIC  z namenom promoviranja  sekundarne rabe kakovostnih podatkov, predstavlja Nizozemski inštitut za stalni dostop do virov digitalnih raziskav – DANS. Inštitut s sodelovanjem v mednarodnih projektih in omrežjih prispeva k razvoju globalnih znanstvenih podatkovnih infrastruktur.

O storitvah nizozemskega arhiva raziskovalnih podatkov

DANS raziskovalce spodbuja k temu, da naj bodo njihovi raziskovalni podatki in izsledki raziskav vidni, dostopni, interoperabilni in ponovno uporabni, v podporo jim ponuja strokovno pomoč in ceritificirane storitve. Hkrati jih spodbuja k odprtemu dostopu do podatkov, z mednarodno licenco Creative Commons Zero (CC0), s katero podatki postanejo prosto dostopni za sekundarno rabo, a so jih drugi uporabniki dolžni citirati skladno s pravili.  

Storitev EASY znotraj DANS-a omogoča dolgotrajni sistem za shranjevanje in prenos podatkovnih datotek,
najdete pa lahko številne zanimive podatke.

Katalog podatkov DANS

DANS se tokrat predstavlja s petimi večjimi raziskavami, nekaj jih je dostopnih tudi v angleškem jeziku.

  1. Raziskave nizozemskih parlamentarnih volitev (DPES): serije nacionalnih raziskav se izvajajo že od leta 1970 pod okriljem Nizozemske fundacije za raziskovanje volitev (SKON). Vključujejo podatke o stališčih respondentov do vlade, politike, volitev in političnih vodij ter  o problemih, s katerimi se soočajo Nizozemci. Vprašalniki in spremenljivke so na voljo v angleškem jeziku.
  2. Nizozemska longitudinalna študija življenjskih potekov (NELLS): obsega dva vala v panelni raziskavi na vzorcu 5312 prebivalcev Nizozemske, starih med 15 in 45 let, z dodatnim vzorcem maroških in turških manjšin.Zanimivost: Sociologi so ugotovili, da je druga generacija turških in maroških Nizozemcev vse bolj podobna avtohtonim prebivalcem. Sicer  integracija ni tako močna, saj se manjšine še vedno ne mešajo z drugimi izven svoje skupine.
  1. Mednarodna raziskava o žrtvah kriminala (ICVS): raziskovanje se je pričelo že v letu 1989, kasneje pa se je ponovilo v valih leta 1992, 1996 in 2000. Projekt se je do leta 2005, ko je potekal zadnji val zbiranja podatkov, razširil v globalni projekt.
    V to raziskavo je vključena tudi Slovenija, do podatkov pa lahko dostopate v katalogu raziskav ADP.
  1. Kulturne spremembe na Nizozemskem: Inštitut za družboslovno raziskovanje (SCP) že od leta 1975 izvaja raziskave o kulturnih spremembah na Nizozemskem. Raziskava poteka vsako drugo leto, zajema pa 2000 respondentov. Vprašanja se navezujejo na teme kot so varnost, kriminal, vsakdanje življenje, zdravje, emancipacija, migracije, politika, …
  2. Raziskava o rabi časa: Nizozemski inštitut za družboslovno raziskovanje(SCP) vsakih pet let od leta 1975 izvaja raziskovanje rabe časa med državljani.Zanimivost: Raziskava kaže, da Nizozemci svoj čas najbolj varčujejo na račun gospodinjskega dela. V Letu 2006 so za gospodinjsko delo porabili povprečno 20,3 ure na teden, med tem ko so v letu 2011 porabili 17,9 ur na teden. Tako moški kot tudi ženske porabljajo vse manj časa za gospodinjska dela.

 Več na: https://www.cessda.eu/Consortium/Communication/News/CESSDA/Open-if-possible-protected-if-needed-Research-data-via-DANS

Prejšnji članek

Priprava pripomb k osnutku ZVOP-2

Naslednji članek

Praznovanje 20 let delovanja Arhiva družboslovnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja