CESSDA SaW: Pripomoček za oceno stroškov in koristi

V okviru projekta Strengthening and widening the European infrastructure for social science data archives (CESSDA SaW) je ADP sodeloval pri razvoju pripomočka za oceno stroškov in koristi ustanovitve in delovanja arhivov družboslovnih podatkov. T. i. Cost-Benefit Advocacy Toolkit je v prvi vrsti namenjen zaposlenim v obstoječih ali nastajajočih arhivih družboslovnih podatkov v Evropi, in sicer kot pomoč pri razumevanju financiranja in poslovanja.

Pripomoček sestoji iz več uporabnih orodij, ki so vodilo pri načrtovanju, argumentiranju, analiziranju:

Pregled ključnih dejstev, povezanih s koristmi

Image by www.digitalbevaring.dk (CC-BY 2.5 Denmark license)

Pripomoček pomaga razmisliti o koristih, povezanih z ustanovitvijo podatkovnega arhiva, za različne deležnike. V njem najdete ključne argumente za ustanovitev in dokaze zanje. Pomaga vam odgovoriti na vprašanja: kakšen je rezultat, kdaj bo rezultat dosežen in kdo bo od tega imel koristi.

Pregled ključnih dejstev, povezanih s stroški

Je v pomoč pri razumevanju stroškov, povezanih z digitalno hrambo, ter z ustanovitvijo in delovanjem podatkovnega arhiva. Opozori tudi na dejstvo, da je pregled stroškov precej kompleksna tema, saj so le-ti razpršeni med različnimi oddelki in aktivnostmi. Stroške ponazori s piramido napora in uporabe znanja.

Pregled ključnih dejstev, povezanih s povračilom vložka

Pomaga izmeriti obseg povračila glede na vložek. Uporaben je kot pripomoček za sprejemanje odločitev.  Za boljše razumevanje pokaže primere iz razvitih arhivov, kakršen je npr. UKDA.

Dokumenti so objavljeni pod licenco Creative Commons in namenjeni širši rabi.

Več o dokumentih najdete na povezavi: Cost-Benefit Advocacy Toolkit.

Prejšnji članek

Podpora visokošolskih knjižnic odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru

Naslednji članek

Delavnica za novinarje o uporabi IT za raziskovanje baz podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja