Ocenjevanje ekonomskega učinka družboslovnih podatkov

V okviru projekta CESSDA SaW je ADP skupaj s Charles Beagrie Ltd., Velika Britanija, organiziral fokusne skupine na temo ekonomskih vplivov in učinkovitosti velikih raziskovalnih infrastrukturnih storitev v povezavi z inovativnostjo.

Fokusna skupina z Nielom Beagriejem. Foto: ADP
Fokusna skupina z Nielom Beagriejem. Foto: ADP

Neil Beagrie je soavtor (s prof. John Houghtonom) serije štirih najpomembnejših raziskav o pomenu in učinkovitosti infrastrukturnih storitev, povezanih z zagotavljanjem dostopa do raziskovalnih podatkov. V teh raziskavah so razvili posebno kombinacijo kvalitativne in kvantitativne metodologije za merjenje učinka organizirano dostopnih podatkov. Pristop omenjajo kot zgled in primer dobre prakse pri ugotavljanju ekonomskih vplivov in učinkovitosti velikih raziskovalnih infrastrukturnih storitev v povezavi z inovativnostjo.

N. Beagrie v okviru projekta CESSDA SaW v sodelovanju z ADP in drugimi partnerji razvija strategijo in pripomočke za spodbujanje in dokazovanje upravičenosti financiranja ter tehtanje stroškov in koristi družboslovne podatkovne infrastrukturne dejavnosti. Rezultat bo predstavljal dopolnitev in razširitev obstoječih pristopov, ki proučujejo koristi, stroške, donosnost investicij in spodbujanje zagotavljanja robustne infrastrukturne dejavnosti. Orodje bo služilo kot podpora pri utemeljevanju upravičenosti financiranja pri pogajanjih s financerji in tudi z drugimi glavnimi deležniki, kot so ustvarjalci in uporabniki podatkov.

Beagrie je v okviru projekta organiziral fokusne skupine v več državah. V Ljubljani sta 24. maja 2016 potekali dve fokusni skupini, v prvi so sodelovali predstavniki financerjev raziskav ter vodstev posameznih raziskovalnih institucij, med njimi predstavniki ARRS, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Univerze v Ljubljani. Druge fokusne skupine so se udeležili raziskovalci, ki imajo izkušnje z rabo ali deljenjem raziskovalnih podatkov, med njimi tudi predstavniki SURS.

Udeleženci  fokusne skupine so se seznanili z dosedanjimi izsledki projekta in predlogom pripomočka za ocenjevanje ekonomskih učinkov in pomena družboslovnih podatkov ter z njimi povezanih raziskav. Udeleženci obeh fokusnih skupin so se strinjali, da je deljenje raziskovalnih podatkov pomembno ter da je razvijanje tovrstnih orodij smiselno ter izrazili zanimanje za rezultate projekta.

Projekt CESSDA SaW je financiran s strani Evropske komisije v okviru projekta Obzorje 2020 in traja od leta 2015 do 2017. V njem sodeluje tudi ADP.

Prejšnji članek

Odprti dostop do rezultatov javno financiranih raziskav v Evropskem raziskovalnem prostoru

Naslednji članek

ADP sodeloval na IASSIST 2016

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja