ADP v projektu CESSDA Metadata Management

Članice Konzorcija evropskih arhivov družboslovnih podatkov (CESSDA) so zavezane k izpolnjevanju različnih zahtev (npr. Annexes to Statutes for CESSDA), ki pomenijo krepitev podatkovne infrastrukture in storitev na področju družboslovja. Izpolnjevanje zahtev pomeni povezovanje in sodelovanje nacionalnih arhivov družboslovnih podatkov. Ena od pomembnih aktivnosti s področja teče v okviru projekta CESSDA Metadata Management, ki ga vodi finski FSD, v njem pa glavne vloge igrajo še slovenski ADP, britanski UKDS in nemški GESIS.

Načrtovano je, da se v projektu razvije, promovira in uporabi standardne metapodatke opisov raziskav in podatkovnih virov ter vsebino in prakse za vse vire, ki so na voljo pod okriljem organizacije CESSDA. Rezultat projekta bo nabor metapodatkovnih standardov (prva verzija), ki naj bi postal standard za vse izvajalce storitev pod okriljem CESSDA. Ob tem je načrtovana tudi podpora pri iskanju virov, banki vprašanj, hrambi in dostopu do podatkov ter pomoč za vse izvajalce pri izpolnjevanju zahtev vezanih na vprašanje metapodatkov opisov raziskav in podatkovnih virov v procesu pridobivanja certifikata Data Seal of Approval (DSA).

S tem, ko se bodo določila obvezna in priporočljiva polja za metapodatke, njihovi opisi in vsebina, bo omogočena lažja uporaba, prikazovanje in združevanje polj na ravni skupnega podatkovnega kataloga in baze vprašanj. Prav tako pa bo državam članicam oz. njihovim izvajalcem storitev olajšano izpolnjevanje zahtev prej omenjenega aneksa.

Projekt se razvija v tesni povezavi s projektom CESSDA Metadata Harvesting tool, ki dejansko razvija novo podlago za CESSDA katalog podatkovnih virov.

Prejšnji članek

Sestanek projekta CESSDA SaW WP3 v Ljubljani

Naslednji članek

Delavnica o stalnih identifikatorjih pod okriljem konzorcija CESSDA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja