Zaščita mikropodatkov za potrebe distribucije sekundarnim uporabnikom

V zadnjem času je moč opaziti trend povečanja distribucije mikropodatkov sekundarnim workflowuporabnikom, ki jih uporabljajo v študijske in znanstveno-raziskovalne namene. Ta trend pa hkrati pozitivno vpliva na relativno hiter razvoj procesov, metod in tehnik za zaščito mikropodatkov. Ti morajo namreč biti primerno zaščiteni glede na tip dostopa in tip uporabnika podatkov. Če posplošimo – bolj kot je enostavno priti do mikropodatkov, višja stopnja zaščite je potrebna. Hkrati pa ne smemo zanemariti niti tega, da bolj zahtevni uporabniki potrebujejo manj zaščitene podatke, saj pretirana anonimizacija vodi v preveliko izgubo informacij.

International Household Survey Network je v te namene izdal priročnik z naslovom »Introduction to Statistical Disclosure Control (SDC)«, ki celostno opisuje teoretično podlago za zaščito podatkov, metode in tehnike anonimizacije, podaja primere dobrih praks ter predstavlja priporočene postopke za izvajanje zaščite podatkov (glej sliko na desni, vir: IHSN). Priročnik je namenjen tako tistim, ki se na delovnem mestu neposredno ali posredno ukvarjajo z zaščito mikropodatkov, kot tudi tistim z manj izkušnjami na omenjenem področju. Tematika je namreč predstavljena precej poljudno in razumljivo.

Avtorji priročnika najprej predstavijo splošne koncepte, kot so razkritje, neposredni identifikatorji, posredni identifikatorji, občutljive spremenljivke in tipi spremenljivk. Nato opišejo načine merjenja tveganja za razkritje enot v podatkovni bazi. Sledi predstavitev metodologije za zaščito mikropodatkov, ki je smiselno povezana z metodologijo za merjenje izgube informacij. Na koncu podajajo še praktične napotke za izvedbo anonimizacije ter aplicirajo zaščito podatkov na konkretnem primeru mikropodatkov uradne statistike.

Priročnik je dostopen na spletni strani IHSN.

Še več uporabnih informacij o sami diseminaciji mikropodatkov pa je dostopnih v IHSN priročniku »Dissemination of Microdata Files – Principles, Procedures and Practices«.

 

Prejšnji članek

Konferenca e-ARH.si – Slovenski elektronski arhiv

Naslednji članek

Tečaj za doktorske študente: Ravnanje z raziskovalnimi podatki in odprti podatki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja