Tečaj za doktorske študente: Ravnanje z raziskovalnimi podatki in odprti podatki

V ADP med drugim skrbimo tudi za usposabljanje raziskovalcev in mladih raziskovalcev za kakovostno delo z raziskovalnimi podatki. Med 23. in 25. julijem 2015 smo organizirali tečaj za doktorske študente, katerega namen je bil udeležence seznaniti s postopki, načini in orodji, ki omogočajo in olajšujejo delo s podatki, predvsem pa pripravo podatkov za oddajo v ADP z namenom kasnejše ponovne rabe.

Utrinek s predavanja, foto: Primož Hrvacki
Utrinek s predavanja, foto: Primož Hrvacki

Uvodno predavanje o odprti znanosti in odprtem dostopu je izvedel Janez Štebe, ADP. Laurence Horton iz London School of Economics je udeležence podrobneje seznanil s konceptom Data Management Planning oz. Načrtovanje ravnanja z raziskovalnimi podatki. Veerle Van Den Eynden iz UKDA je pozornost namenila pravnim in etičnim vprašanjem, ki so še posebej pomembna, kadar pri raziskovanju vključujemo ljudi. Dobršen del pozornosti pa smo namenili postopku oddaje podatkov v podatkovno središče oz. repozitorij ter vprašanjem, kje najti kakovostne podatke in kako jih uporabiti. O tem sta govorili Sonja Bezjak in Irena Vipavc Brvar iz ADP.

Dogodek je potekal v okviru mednarodne poletne šole ECPR, ki je tudi letos potekala na Fakulteti za družbene vede. Sicer pa je tečaj del projekta FOSTER, ki smo ga načrtovali skupaj z drugimi evropskimi arhivi družboslovnih podatkov. V sklopu projekta Foster-CESSDA training se bo po Evropi skupno odvilo pet tovrstnih tečajev, poleg Slovenije še v Švici, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Danskem.

Gradivo s tečaja je dostopno na povezavi.

Video posnetki prvega dne tečaja so dostopni na spletni strani Videolectures.

Prejšnji članek

Zaščita mikropodatkov za potrebe distribucije sekundarnim uporabnikom

Naslednji članek

Odprta znanost za doktorske študente v Trstu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja