Predavanja za ADP uporabnike pri različnih predmetih družboslovnih in humanističnih smeri

V ADP izvajamo vrsto aktivnosti, s katerimi raziskovalce usposabljamo za iskanje raziskovalnih podatkov in za delo z njimi. V reden program usposabljanj sodijo klasične delavnice za uporabnike podatkov ter občasni specializirani seminarji. Poleg teh pa na različnih fakulteta izvajamo tudi priložnostna predavanja. Običajno jih izvajamo na pobudo predavateljev, ki prepoznajo pomen druge rabe družboslovnih podatkov in želijo to znanje prenesti svojim študentom. Vsebina predavanj se prilagodi glede na smer študija in glede na možnosti izvajanja predavanja (možnost uporabe računalnikov).

Februarja 2015 smo izvedli predavanje na Fakulteti za varnostne vede, Univerza v Mariboru, v okviru katerega so se študentje in študentke seznanili s konceptom sekundarne analize in metapodatkov. Spoznali so, kako preko spletne strani ADP priti do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih. Obenem so se seznanili tudi z uporabo pregledovalnika Nesstar, ki med drugim omogoča iskanje, pregledovanje in analiziranje podatkov neposredno na spletu.
Tovrstna predavanja smo že izvajali pri različnih predmetih na Filozofski fakulteti (UL), Filozofski fakulteti (UM), Ekonomski fakulteti (UL) in Fakulteti za družbene vede (UL) in tako med bodočimi raziskovalci širili znanje o dostopu in rabi raziskovalnih podatkov.

V kolikor bi želeli, da tudi na vaši ustanovi izvedemo predavanje za uporabnike, nam lahko pišete na: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si in skupaj bomo preverili možnosti sodelovanja.

SONY DSC

Prejšnji članek

DASISH-ev seznam podatkovnih storitev

Naslednji članek

FOSTER: Tečaj za doktorske študente s področja družboslovja in humanistike

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja