Odprta znanost za doktorske študente v Trstu

V začetku julija je Universita degli Studi v Trstu organizirala dvo-dnevni tečaj z naslovom: »Empowering graduate students: science dissemination and science communication “in the open”«.

Vir: https://storify.com/UniTStory/fosteropenscienceunits
Vir: https://storify.com/UniTStory/fosteropenscienceunits

Na tečaj so povabili doktorske študente in jih seznanili načeli odprte znanosti, zahtevami financerjev raziskovalnih projektov ter z različnimi vidiki odpiranja raziskovalnih rezultatov: tako publikacij kot tudi podatkov. Izpostavili pa so tudi probleme »zaprte znanosti«, npr. institucije morajo založnikom plačevati visoke stroške, da se raziskovalcem zagotovi dostop do znanstvenih revij oz. znanstvenih člankov. Predavateljica je izpostavila slikovit primer: raziskovalci v Grčiji danes nimajo dostopa do znanstvenih člankov, ki niso v odprtem dostopu, saj država ni mogla zagotoviti sredstev za zakup dostopa.

Posebno pozornost so predavatelji namenili prednostim, ki jih odprti dostop in odprti podatki prinašajo mladim raziskovalcem. Pokazali so načine in možnosti, kako mladi raziskovalci prispevajo k širjenju odprte znanosti. Pobliže predstavili italijanske okoliščine ter pokazali praktične vidike oddaje publikacij in podatkov v odprti dostop.
Seminar so izvedli Victoria Tsoukala iz OpenAire, Grčija, Nancy Pontika iz CORE, Open University, Velika Britanija, Paola Gargiulo iz CINECA, Italija in Ignasi Labastida Juan, Universitat de Barcelona, Španija.

Več o seminarju v Trstu si oglejte na povezavi.

 

Prejšnji članek

Tečaj za doktorske študente: Ravnanje z raziskovalnimi podatki in odprti podatki

Naslednji članek

Nov poskusni geslovnik za področje ravnanja z raziskovalnimi podatki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja