FOSTER: Tečaj za doktorske študente s področja družboslovja in humanistike

V preteklem letu smo v okviru projekta FOSTER, katerega osnovno poslanstvo je širiti idejo odprte znanosti v evropski raziskovalni skupnosti, izvedli dva dogodka. Prvi je bil delavnica za knjižničarje iz družboslovnih in humanističnih ustanov. Udeleženci so se seznanili, kakšna je bodoča vloga knjižničarjev pri odpiranju raziskovalnih podatkov v Sloveniji in v mednarodni skupnosti. Ob koncu leta smo izvedli še seminar za raziskovalce o tem, kako pripraviti raziskovalne podatke za odprti dostop.

Kot član evropskega združenja CESSDA Arhiv družboslovnih podatkov tudi v letu 2015 sodeluje v projektu FOSTER, tokrat skupaj z drugimi članicami: britanskim UK Data Service, nemškim GESIS, danskim Danish Data Archive in švicarskim FORS. Arhivi bomo v petih državah izvedli usposabljanje za doktorske študente, in sicer s ciljem, da se bodoči raziskovalci čim prej seznanijo s kakovostnim ravnanjem z raziskovalnimi podatki. Drugi cilj povezanih dogodkov je na ravni združenja CESSDA razviti model uspešnega in kakovostnega usposabljanja raziskovalcev za delo s podatki. V ta namen bomo predavatelji skupaj razvili gradivo in sodelovali pri pripravi in izvajanju usposabljanja v različnih državah.

V Sloveniji bo tečaj za doktorske študente s področja družboslovja in humanistike potekal od 23. do 25. julija 2015 na Fakulteti za družbene vede. Tečaj “Ravnanje z raziskovalnimi podatki in odprti podatki” bo potekal v sklopu mednarodne poletne šole 10th ECPR Summer School in Methods and Techniques. 3-dnevno usposabljanje bo obsegalo kritična področja ravnanja z raziskovalnimi podatki: priprava načrta za ravnanja z raziskovalnimi podatki, licenciranje podatkov in intelektualna lastnina, metapodatki in opis okoliščin nastanka podatkov (dokumentacija), etični in pravni vidiki deljenja občutljivih ali zaupnih podatkov, anonimizacija raziskovalnih podatkov za potrebe druge rabe, arhiviranje podatkov in dolgoročno skrbništvo, varnost podatkov in hramba. Delo bo potekalo kot kombinacija predavanj, vaj, razprav in skupinskega dela.

Doktorski študentje bodo med tečajem dobili priložnost za izdelavo načrta ravnanja z raziskovalnimi podatki za svoj raziskovalni projekt. Kandidate vabimo, da se čim prej REGISTRIRAJO, saj je število mest omejeno. Več o tečaju.

Tečaj je brezplačen. Stroške predavateljev krijeta Arhiv družboslovnih podatkov in EU projekt Foster.

Prejšnji članek

Predavanja za ADP uporabnike pri različnih predmetih družboslovnih in humanističnih smeri

Naslednji članek

Konferenca: 2nd European Data Access Forum (2nd EDAF)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja