Konferenca: 2nd European Data Access Forum (2nd EDAF)

V Luxembourgu se je 24. in 25. marca 2015 odvila “2nd  European Data Access Forum” konferenca, katere namen je bil povezati Evropski statističnih urad (Eurostat) in evropske producente državne statistike z arhivi družboslovnih podatkov in znanstvenimi raziskovalci.

Prva EDAF konferenca je bila organizirana pred tremi leti v sklopu projekta Data without Boundaries, katerega namen je dvigniti raziskovalno infrastrukturo na področju dostopa do podatkov uradne statistike v Evropi na višjo raven. Tokratna konferenca pa se je odvila le dober mesec pred zaključkom 4-letnega projekta. Zato je poleg povezovanja omenjenih deležnikov služila tudi kot dogodek, na katerem so lahko partnerji predstavili dosežke projekta, tako na nacionalni kot na evropski ravni.

Konferenca je bila razdeljena v številne sekcije, v sklopu katerih se je govorilo o raznolikih temah s področja dostopa do podatkov uradne statistike: o izkušnjah pri dostopu do podatkov, o znanstvenem raziskovanju na področju družboslovja in medicine, mikropodatkih in metapodatkih, možnostih transnacionalnega dostopa, zaščiti podatkov ter o produktih projekta DwB. Razvila se je zanimiva diskusija o prihodnosti sodelovanja partnerjev na omenjenem področju, o vlogi CESSDE in Eurostata, o sodelovanju statističnih uradov pri zagotovitvi kakovostnega dostopa do mikropodatkov z raziskovalno skupnostjo ter o novih mednarodnih projektih, ki bi nadaljevali opravljeno delo.

Slovenska delegacija je bila na tokratni konferenci precej številčna, saj se je dogodka udeležilo kar 8 predstavnikov inštitucij, kot so Arhiv družboslovnih podatkov Univerze v Ljubljani, Univerza na Primorskem, Statistični urad Republike Slovenije in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Posledično se je izkoristilo priložnost za povezovanje omenjenih organizacij na nacionalni ravni.

Udeleženci dogodka so se strinjali, da je projekt DwB spodbudil korake v pravo smer na področju dostopa do podatkov uradne statistike v znanstvene namene, vendar pa se morajo aktivnosti tako ali drugače nadaljevati, da bi zagotovili resnično kakovostne pogoje za znanstveno raziskovanje na dolgi rok.

Prejšnji članek

FOSTER: Tečaj za doktorske študente s področja družboslovja in humanistike

Naslednji članek

Predaja podatkov v ADP preko ownCloud

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja