Raziskovalna integriteta – vprašanje digitalne hrambe

Konzorcij evropskih arhivov družboslovnih podatkov (CESSDA AS), katerega članica je tudi Slovenija in z njo Arhiv družboslovnih podatkov, je v začetku novembra 2014 izvedel dve srečanji. V Bergnu na Norveškem je potekalo srečanje predstavnikov arhivov, ki na nacionalnih ravneh izvajajo podatkovne storitve. Na University of Essex, v Colchestru v Veliki Britaniji, pa je potekal Cessda expert seminar.

Osrednja tema Cessda expert seminarja je bila raziskovalna integriteta oziroma ”Research integrity – a digital curation problem?” Gostitelji z UK Data Service so izbrali šest delovnih tem:

  • Research integrity: quality, lifecycle and trust
  • Technical support for quality
  • Enhancing usability
  • Attracting good data
  • Harnessing user expertise
  • Enhancing metadata quality

Znotraj določenih tem smo udeleženci iz Norveške (Norweigian Social Science Data Services), Švedske (Swedish National data Service), Nizozemske (Data Archiving and Networked Services (DANS)), Finske (Finnish Social Science Data Archive), Nemčije (GESIS), Danske (Danish National Archives), Hrvaške (University of Zagreb Faculty of Humanities and Social Sciences), Srbije (Institute of Economic Sciences) ter Slovenije (Arhiv družboslovnih podatkov) delili izkušnje, dobre prakse, ter razpravljali o možnostih izboljšanja obstoječih rešitev.

V sekciji ”Attracting good data” smo predstavili, kako v slovenskem Arhivu družboslovnih podatkov izvajamo izbor kakovostnih podatkovnih gradiv. V prezentaciji z naslovom Good Data Battle in Slovenia smo predstavili merila izbora podatkovnih gradiv in sam postopek. Oboje je še posebej pomembno, saj: ”izročeni podatki štejejo kot znanstvena objava po merilih ARRS. (Klasifikacija raziskav ADP po pomembnosti). V tem oziru velja slovenska izkušnja za primer dobre prakse, saj ostali arhivi večinoma ne preverjajo same kakovosti raziskave, pač pa hranijo vse, kar jim raziskovalci izročijo. To pomeni, da arhiv ne jamči za kakovost in izročitev ne šteje kot znanstvena objava.

Udeleženci smo dogodek sklenili z željo, da bi bilo tovrstnih seminarjev v prihodnosti še več in da bi se zaposleni v evropskih arhivih pogosteje srečevali in izmenjali izkušnje ter delili probleme in rešitve.

 

DSC00696 (1)
UK Data Service, University of Essex. Foto: Hervé L’Hours
Prejšnji članek

Posvet o odprtem dostopu v Mariboru

Naslednji članek

Iz zakladnice socioloških raziskav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja