Posvet o odprtem dostopu v Mariboru

Univerzitetna knjižnica Maribor in Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani sta organizirali posvet na temo Odprti dostop na Univerzi v Mariboru. Posvet je potekal 6. november 2014, v dvorani Antona Trstenjaka na Rektoratu Univerze v Mariboru.

Uvod v posvet je začela Mojca Kotar, iz Univerze v Ljubljani, ki je osvetlila novosti s področja odprtega dostopa v okvirnem programu EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Nadaljevala je Sonja Bezjak, iz ADP, ki je izpostavila odpiranje raziskovalnih podatkov ter obveznost priprave načrtovanja ravnanja z raziskovalnimi podatki, pred katero stojijo evropski raziskovalci, ki kandidirajo za sredstva iz Obzorja 2020 – velja za vključene v pilot.

Po uvodnem delu je sledilo predavanje Wolframa Horstmanna z naslovom ”Future ‘revolutionary’ challenges in open access to knowledge”. Predstavil je izkušnje glede vzpostavljanja odprtega dostopa do publikacij in podatkov v evropskem okolju. Glede na njegove bogate izkušnje – v zadnjih letih je delal na Göttingen State and University Library, Bielefeld University in University of Oxford – smo udeleženci imeli priložnost slišati ne malo praktičnih rešitev. Njegovo glavno sporočilo je, da je v ospredje razvijajočih se storitev in infrastrukture, ki podpirajo odprti dostop, potrebno postaviti raziskovalca. Zagovarja stališče, da je pri razvoja nujno izhajati iz potreb raziskovalca in ne iz rešitev, ki so uveljavljene pri razvijalcih.

Horstmanovemu predavanju je sledila razprava, h kateri so se priključili tudi udeleženci iz Centralne tehniške knjižnice v Ljubljani. Celoten posvet si je mogoče ogledati na Arnes.

Prezentacije so na voljo na spletni strani UKM.

Prejšnji članek

Odpiranje podatkov javnega sektorja

Naslednji članek

Raziskovalna integriteta – vprašanje digitalne hrambe

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja