Podatki s področja migracij, trga dela in demografije v Jugovzhodni Evropi

Iz Arhiva družboslovnih podatkov smo se udeležili delavnice z naslovom Izdelava priporočil za izboljšanje sistemov zbiranja podatkov in njihove dostopnosti. Delavnica je potekala v okviru transnacionalnega programa

FOTO: arhiv SEEMIG

SEEMIG (Managing migration and its effects in South-East Europe – transnational actions towards evidence based strategies), katerega splošni cilj je: ” zagotoviti zanesljive podatke o procesih na področju migracij, trga dela in demografije v Jugovzhodni Evropi. Glavni namen projekta SEEMIG je dejstvo, da je treba bistveno izboljšati migracijske in z njimi povezane statistike, da bi lahko bolje ovrednotili medsebojno povezanost migracijskih in demografskih procesov in procesov na področju človeškega kapitala in trga dela.” (SEEMIG, Novice št. 1, 2012) Nekaj podatkov je že na voljo na strani projekta SEEMIG. Poleg Slovenije v projektu sodelujejo še Albanija, Avstrija, Bolgarija, Gruzija, Madžarska, Italija, Romunija, Slovaška in Ukrajina. Partnerji pripravljajo transnacionalni akcijski načrt, nastajajo pa tudi načrti za ukrepanje na nacionalnih in lokalnih ravneh.

Dr. Nada Stropnik iz Inštituta za ekonomska raziskovanja in Borut Jurišić iz Mariborske razvojne agencije sta uvodoma predstavila predlog Akcijskega načrta s priporočili za izboljšanje sistemov zbiranja podatkov in njihove dostopnosti, ki je bil pripravljen v okviru projekta SEEMIG.  V nadaljevanju so udeleženci razpravljali o razpoložljivih virih podatkov s področja migracij, o usklajenosti in neusklajenosti posameznih administrativnih virov, o njihovih še neizčrpanih možnostih, pa tudi o možnosti izvajanja raziskav, ki bi prinesle zanesljive, ažurne in primerljive podatke o migracijah. Pri tem so preverjali možnosti za vzpostavitev in vzdrževanje nacionalne podatkovne datoteke, ter možnosti o izboljšavah na regionalni in lokalni ravni.

V razpravi so sodelovali predstavnikih različnih državnih uradov in raziskovalnih inštitutov: Statistični urad RS, Upravna enota Maribor, ZRC SAZU, Inštitut za narodnostna vprašanja, Zavod RS za zaposlovanje – Centralna služba, Info točka za tujce, Ministrstvo za delo, družino,

socialne zadeve in enake možnosti, University of Trento, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Arhiv družboslovnih podatkov in Mariborska razvojna agencija.

Delavnica je potekala v sredo, 26. marca 2014, organizirali so jo na Mariborski razvojni agenciji.

Prejšnji članek

Sestanek projekta SERSCIDA v Sarajevu

Naslednji članek

DwB WP5 sestanek v Lausanni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja