Odpiranje podatkov javnega sektorja v Sloveniji

Da je odpiranje podatkov vse bolj aktualna tema tudi v Sloveniji, priča veliko zanimanje, ki so ga pokazali udeleženci posveta z naslovom Odpiranje podatkov javnega sektorja v Sloveniji, ki je potekal 25. aprila 2013, v organizaciji Geodetskega inštituta Slovenije (GIS).

Na posvetu so bile predstavljene številne in raznolike pobude in aktivnosti, ki potekajo na mednarodni ravni in tudi v Sloveniji.

Dr. Dalibor Radovan z GIS je v izhodišču izpostavil nekaj ključnih argumentov, s katerimi zagovarjajo odpiranje podatkov javnega sektorja, med njimi: ekonomičnost, inovativnost, nova delovna mesta in transparentnost.

Mag. Mateja Prešern z Ministrstva za notranje zadeve in javno upravo je spregovorila o strategijah EU na področju odprtih podatkov in izpostavila potrebo po urejanju enotnega trga digitalnih podatkov, ki morajo biti dostopni pod nediskriminatornimi pogoji.

Danica Šaponja z Ministrstva za notranje zadeve in javno upravo je predstavila portal Nacionalni interoperabilnostni okvir, ki naj bi postal referenčna točka za podjetja in posameznike, ki se zanimajo za podatke.

Kristina Kotnik Šumah iz Urada informacijske pooblaščenke je predstavila politike uporabe javnih podatkov ter opozorila, da uporabniki pogosto ne zahtevajo dostopa do podatkov, čeprav so do njega upravičeni. Udeležence je pozvala k aktivnemu uveljavljanju pravic.

Tomaž Petek z Geodetske uprave RS je spregovoril o pomenu in izrabi prostorskih podatkov, ter predstavil nekaj spletnih strani: geoportal ARSO, portal PROSTOR …

Primož Kete z GIS je v zaključku predstavil projekt HOMER, v okviru katerega je posvet tudi potekal, in nekaj zastavljenih ciljev – med njimi tudi ozaveščanje in povečanje sodelovanja splošne javnosti pri odpiranju in izrabi podatkov javnega sektorja.

Udeleženci posveta so v razpravi izpostavili potrebo po poenostavitvi postopka dostopa do podatkov javnega sektorja in po odpravi pogojev, ki otežujejo izrabo podatkov.  Kar so podprli z dodatnimi utemeljitvami, kot npr. da so podatki javnega sektorja ”mrtev kapital”, ki naj postane najpomembnejša surovina javnega sektorja in sredstvo za napredek in razvoj gospodarstva.


Prejšnji članek

Regionalna DwB konferenca v Ljubljani

Naslednji članek

ESRA 2013 na Fakulteti za družbene vede z aktivno udeležbo Arhiva družboslovnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja