SERSCIDA delavnice v organizaciji Arhiva družboslovnih podatkov

Od 26. do 27. septembra 2013 je Fakulteta za družbene vede gostila delavnice mednarodnega FP7 projekta SERSCIDA, natančneje delovnega področja št. 4. Omenjeno delovno področje se osredotoča na izobraževanja na področju delovanja arhivov družboslovnih podatkov ter organizira oglede že razvitih infrastruktur organizacij, ki lahko delijo svoje bogate izkušnje in znanje s predstavniki akademskih inštitucij Zahodnega Balkana.

Dvodnevne delavnice so petnajstim predstavnikom organizacij iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške ter Srbije ponudile širok spekter tem s področja delovanja podatkovnih arhivov. Irena Vipavc Brvar je s pomočjo sodelavcev predstavila različne procese dela v Arhivu družboslovnih podatkov s poudarkom na uporabnosti prezentiranih vsebin. Delavnice so se odprle s predstavitvijo metapodatkovnih standardov, pri čemer se je izpostavilo splošno uporabljen DDI standard, udeležencem pa so bile podane tudi informacije o tezavrih ključnih besed in standardiziranem besedišču. Nadaljevalo se je s prezentacijama Nesstar Publisherja kot orodja za pripravo opisov raziskav ter celotnega strukturiranega delovnega procesa dela z mikropodatki, gradivi in metapodatki. Prvi dan delavnice se je zaključil s praktičnim delom, pri čemer so udeleženci pod budnim očesom zaposlenih v ADP pripravljali podatkovne baze in opise raziskav za namene distribucije uporabnikom sekundarnih podatkovnih virov. Drugi dan je bil namenjen prezentaciji orodij za objavo mikropodatkov in metapodatkov ter predstavitvi načel deljenja podatkov raziskovalcev s podatkovnimi arhivi s poudarkom na praktičnosti primerov in simulacijami realnih situacij v odnosu z dajalci podatkov. Delavnice so se zaključile z navajanjem težav, s katerimi se pri pripravi distribucijskih mikropodatkov srečujejo zaposleni v arhivih družboslovnih podatkov, ter s splošno diskusijo o temah z omenjenih področij.

Udeleženci dogodka so se strinjali, da so delavnice ponudile velik nabor uporabnih informacij za organizacije, ki so vključene v proces ustanavljanja podatkovnih arhivov. V prihodnosti pa so v sklopu SERSCIDA delovnega področja 4 organizirani tudi podobni dogodki, kot je na primer delovni obisk predstavnikov omenjenih organizacij od 7. do 8. oktobra 2013 v Ljubljani. SERSCIDA partnerji se bodo tokrat srečali z vodilnimi predstavniki inštitucij, kot so FDV, SURS, ARRS, NUK, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Univerza v Ljubljani.

Prejšnji članek

ESRA 2013 na Fakulteti za družbene vede z aktivno udeležbo Arhiva družboslovnih podatkov

Naslednji članek

Razumevanje raziskovalne infrastrukture v družboslovju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja