Izvajalci podatkovnih storitev na poti k odpiranju podatkov

V okviru projekta Odprti podatki smo v sredo, 5. decembra 2012, organizirali delavnico na temo Problemi in rešitve na področju podatkovnih storitev v Sloveniji. Delavnica je bila namenjena tistim, ki že danes izvajajo posamezne podatkovne storitve in potencialnim bodočim nosilcem podatkovnih storitev.

Na dogodku se je srečalo 30 udeležencev iz šestnajstih ustanov. Tretjino so predstavljali knjižničarji raziskovalnih ustanov in fakultet, delež udeležencev je prišel iz državnih uradov, kot na primer: SURS, Arhiv RS, IVZ, preostali udeleženci pa iz ZRC SAZU, IZUM, Moderne galerije, Univerze v Ljubljani, Instituta Jožef Stefan ter iz Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

V prvem delu delavnice so trije vabljeni govorci predstavili posamezne problemske vidike vzpostavljanja sistema odprtega dostopa. Matjaž Kragelj, NUK, je predstavil primer vzpostavljanja digitalne hrambe v Narodni in univerzitetni knjižnici, ki je od leta 2009 nacionalni agregator digitalnih vsebin s področja kulture.

Mojca Kotar, Univerza v Ljubljani, je udeležencem predstavila mednarodne in domače pobude in aktivnosti na področju odpiranja raziskovalnih podatkov. Glede Slovenije ugotavlja, da imamo 14.305 zaposlenih raziskovalcev, nimamo pa nacionalne evidence o vrsti in številu sklopov raziskovalnih podatkov na leto.

Drago Kunej je udeležencem delavnice predstavil, kako v Glasbenonarodopisnem inštitutu, ZRC SAZU, rešujejo pravne ovire in zadržke na področju avtorskih in drugih sorodnih pravicah. Udeležence je seznanil s pravnim okvirom, predstavil jim je primere obrazcev in vlog za sodelovanje pri ustvarjanju podatkov in prevzemu podatkov v hrambo ter pri drugi rabi.

Uvodnim predavanjem je sledilo delo po sekcijah, v katerih smo se udeleženci posvetili posameznim vidikom izvajanja podatkovnih storitev. Udeleženci prve sekcije smo se posvetili vprašanju, kaj lahko izvajalci podatkovnih storitev ponudimo ustvarjalcem podatkov? Bolj podrobno smo se posvetili potrebam po oblikovanju politik ravnanja s podatki na ravni posameznih ustanov, oblikovanju svetovalnih vlog in informacijske točke, ki bi delovala v smislu povezovanja problemov in rešitev, vprašanju izbora in vrednotenja podatkovnih gradiv ter oblikovanja področnih podatkovnih središč, ki bodo poznala vsebino in metodologijo posameznega raziskovalnega področja, zakonodajo, politike in zahteve financerjev.

V drugi sekciji smo obravnavali vprašanje dolgotrajne digitalne hrambe in skrbništva nad raziskovalnimi podatki. Ugotovili smo, da bo potrebno oblikovati strategije in načrte, organizirati in voditi postopke na tem področju ter pripraviti ustrezno tehnološko podlago. Potrebno bo uvesti usposabljanje deležnikov, spremljati novosti in izmenjati strokovna znanja, pri čemer bodo vlogo odigrali svetovalni centri. Za uresničevanje kakovostne hrambe bo potrebno povezovanje in institucionalizacija storitev, delitev dela in kolektivna gradnja storitev. To pa bo mogoče doseči šele ob stabilnem programskem financiranju, ter opredelitvi obveznosti ustvarjalcev gradiv nasproti naročnikom.

V tretji sekciji smo se posvetili vprašanju dostopa in drugi rabi raziskovalnih podatkov, financiranih z javnimi sredstvi. Danes glede dostopa ugotavljamo, da nimamo sistemske rešitve, da je deljenje podatkov običajno stvar individualnih dogovorov med raziskovalci, po drugi strani pa imamo področja, ki so že vključena v mednarodne podatkovne zbirke in tudi zametke podatkovnih storitev v Sloveniji. Udeleženci delavnice smo razpravljali o možnostih čim širšega dostopa, prav tako tudi o omejitvah (npr. embargo, različne kategorije uporabnikov, varna soba…). Za uresničevanje odprtega dostopa bi bilo potrebno uporabljati manj restriktivne in standardne licence (npr. ustrezne različice Creative Commons), saj so le-te enostavne, omogočajo povezljivost in so strojno berljive.

Udeleženci delavnice smo ob koncu dogodka sprejeli skupno izjavo z naslovom VZPOSTAVLJANJE NACIONALNEGA OKOLJA ODPRTEGA DOSTOPA DO PODATKOV IZ JAVNO FINANCIRANIH RAZISKAV, Priporočila udeležencev delavnice Problemi in rešitve na področju podatkovnih storitev v Sloveniji, Fakulteta za družbene vede, 5. 12. 2012.

Priporočila udeležencev so dostopna na spletni strani ADP (tudi v angleškem jeziku), in sicer na tem naslovu:

http://www.adp.fdv.uni-lj.si/odpp10D1/priporocila.html

Prejšnji članek

Delavnica: Problemi in rešitve na področju podatkovnih storitev v Sloveniji

Naslednji članek

Podrobneje o podatkovnih storitvah v Sloveniji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja